Vervoer en eerste behandeling

In Amsterdam komt veel materiaal vrij als gevolg van renovaties van panden, bruggen en kademuren. Op dit moment wordt het materiaal vrijwel in zijn geheel afgevoerd als sloopafval. Amsterdams Grachtenhout B.V. maakt als sociale onderneming van dit materiaal nieuwe grondstoffen en/of producten.

Voor een goede verwerking van het materiaal door Amsterdams Grachtenhout B.V. is het belangrijk dat hout, houten palen, kespen en gordingen zoveel mogelijk schadevrij verwijderd.

Het materiaal wordt in opdracht van de aannemer emissievrij vervoerd naar de haven van Amsterdams Grachtenhout B.V. aan de Papierweg 7 in Amsterdam.

FSC 100% Recycled

Amsterdams Grachtenhout B.V. zorgt voor de FSCregistratie, de officiële claim luidt ‘FSC Recycled 100%’).  Het proces van certificeren verloopt als volgt:

Het hout krijgt in de haven van Amsterdam verschillende bewerkingen: sorteren, schoonmaken, afkorten, bundelen, registreren.

Bij aankomst in de haven wordt het hout beoordeeld op kwaliteit en lengte. Op de kade worden verschillende stapels met soort en lengte gemaakt. Het hout dat niet geschikt is (afgekeurd) wordt afgevoerd en op duurzame wijze verwerkt. Het geselecteerde hout wordt aan weerszijden afgekort op de gewenste lengte.
Na het afkorten wordt het hout gebrandmerkt met het gedeponeerde logo Amsterdams Grachtenhout™. De palen, kespen en gordingen krijgen een eigen registratie met bijvoorbeeld een micro-chip waarin alles staat geregistreerd aangaande de herkomst en eigenschappen.

Met deze registratie mag het Amsterdams Grachtenhout B.V. het keurmerk FSC Recycled 100% dragen.

Verwerking

Het geselecteerde hout wordt vervolgens verwerkt in de werkplaats. Na verwerking kan het hout als bouwmateriaal worden gebruikt of in opdracht worden verwerkt tot eindproducten waarbij gedacht kan worden aan een schilderijlijst, brood- of kaasplank, een vogelhuisje, een tafel of verwerkt in drijvende tuinen.

Na verwerking

Na verwerking wordt het hout aan de opdrachtgevende aannemer overgedragen. Indien gewenst kan het hout over het water naar de Houtwerf in het Amsterdamse Bos gebracht, waar het gedroogd en gebruikt wordt voor het maken van kunst, meubels, gevelbekleding, straatmeubilair en andere unieke objecten waarmee het hout een tweede leven krijgt binnen de gemeente Amsterdam.