Drijvende Tuinen – Waterkaravaan
De grootste opdracht tot nu toe voor Amsterdams Grachtenhout was het realiseren van ‘drijvende tuinen’ voor de Waterkaravaan. Dit project, van idee tot uitvoering een samenwerking tussen Amber Beernink, de gemeente Amsterdam en Dura Vermeer, belichaamt Amber’s zoektocht om te bouwen voor- en met de natuur.
Over Amber en haar visie
“Als bewoner op het water en als architect zocht ik een manier om te bouwen voor- en met de natuur, ook vanwege de noodzaak van een betere waterkwaliteit en de vele kansen in stadsnatuur. Omdat ik de mogelijkheden van drijvend groen wilde verkennen, zocht ik contact met allerlei inspirerende waternatuurexperts. Om deze bevindingen te delen, besloot ik een reizende drijvende expositie te organiseren waarbij de visie van diverse makers wordt gecombineerd.”
De drijvende tuinen vormen samen de Waterkaravaan, die binnenkort op tournee gaat door de stad en betrokken is bij vijf openbare evenementen. Tegelijkertijd wordt een interactieve homepage gelanceerd waarop je de magie van de tuinen – zowel boven als onder water – kunt ontdekken. Via de website dompel je jezelf onder in een stedelijk waterlichaam, waar onderwatertuinen, wortels in het water en de interactie met micro-organismen, macro-fauna en vissen centraal staan.
Samenwerking en proces
De samenwerking met Amsterdams Grachtenhout verliep, ondanks een paar hobbels in het begin, erg prettig. “Er is bij hen veel commitment en oplossingsvermogen,” aldus Amber. Het proces begon met een onderzoeks- en ontwikkelingstraject, waarbij vijf kleine testtuintjes op het Marineterrein werden gemaakt. Deze ‘Willoasis’ experimenten, met Amsterdams Grachtenhout en wilgentuinen op, onder en boven water, vormden de basis voor de tien uiteindelijke Waterkaravaan-tuinen.
Toekomst
Amber kijkt uit naar de volgende fasen: het afbouwen, het transport van de tuinen over water, de tournee met de hele Waterkaravaan en de vijf openbare evenementen. Ook staat een vervolgonderzoek op de planning, waarin Amsterdams Grachtenhout hopelijk weer een rol speelt.
Ervaringen van de uitvoerders
Ik sprak met Richard, Coco, Sammy, Arie en Jack – de mensen die het werk aan de Drijvende Tuinen uitvoerden. Zij gaven inzicht in hun werkwijze:
• Kespen als basis:
Na enkele proefopstellingen bleek dat de drijvende tuinen het beste van ‘kespen’ gemaakt kunnen worden – horizontale elementen waarop de kademuren rusten.
• Volgens Richard moet het hout nauwkeurig opgemeten worden. Vanuit vier balken wordt een rechthoek gevormd, waarop weer vier balken komen. Deze constructie wordt met draadeinden stevig aan elkaar bevestigd.

• Teamwork in actie:
Het boren van de gaten bleek een echte groepsactiviteit te zijn, waarbij iedereen meehielp om ervoor te zorgen dat het gat perfect recht zou worden.
• Specialistische inbreng:
Coco, de lasser van het team, heeft de spudpaalhouders gelast. Deze houders zorgen ervoor dat de tuinen in het water stevig verankerd zijn.
• Logistiek avontuur:
Het vervoer van de tuinen met een sleepboot naar het Van Hasseltkanaal bij de Ceuvel was een bijzonder moment. Bij aankomst werden de tuinen met spudpalen vastgezet. Er ging echter een paal iets te diep in de bodem, waardoor deze later met een kraantje verwijderd moet worden.

Al met al een bijzonder project waarin de samenwerking – zowel intern als met Amber – duidelijk tot uiting kwam.